I morse serverade vi vår första frukost för säsongen här på Tivedstorp. Vi är löjligt förtjusta i goda bröd och vill kunna erbjuda våra gäster upplevelsen av ett riktigt gott bröd. Vi bakar de flesta av våra bröd med surdeg, men ibland kan det vara gott med ett enkelt jästbröd också.

Råg och honung är en smakkombination som jag tycker är riktigt god, här kommer ett recept på ett bröd som innehåller grovt rågmjöl, rågsikt, vetemjöl och honung. Brödet blir, trots rågmjölet, ganska ljust och luftigt och har en viss sötma.

 

IngredienserDegbunke

600 gram vetemjöl special

100 gram rågmjöl

100 gram rågsikt

480 gram kallt vatten

16 gram havssalt

20 gram honung

16 gram jäst

 

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke eller degblandare.
  2. Knåda degen i ca 10 minuter. Om man har en degblandare hemma är det så klart smidigt att använda den när man knådar degen, men jag har allt mer börjat gå över till att blanda och knåda degen för hand. Jag tycker att det är en härlig känsla att blanda ihop ingredienserna för hand och det är lättare att känna av att degen får en bra konsistens och rätt proportioner när man arbetar degen för hand.
  3. Lägg en handduk över bunken och låt degen vila i ca 90 minuter.
  4. Efter 90 minuter vänder man försiktigt ut degen ur bunken med hjälp av en degskrapa och delar den i två lika stora delar. Forma till två ovala bröd.
  5. Lägg bröden på en plåt eller i brödkorgar och täck över med en handduk. Låt bröden jäsa till dubbelstorlek i ca 90 minuter (tiden kan variera lite beroende på hur varmt det är i rummet som ni jäser degen i).
  6. Värm ugnen till 250 grader.
  7. Vänd upp bröden på en plåt. Strö lite mjöl på bröden och skär tre stycken centimeterdjupa snitt på tvärs över bröden.
  8. Sänk värmen till 220 grader och stoppa in bröden. Låt bröden gräddas i ca 30-40 minuter. Sedan bör bröden vila i minst 45 minuter innan ni börjar skära i bröden, annars dunstar mycket av vätskan av och bröden blir torrare fortare.

Honungsråg

Tips:

Vanliga ugnar (oavsett om det är varmluft eller ej) är egentligen ganska dåliga att baka bröd i. Bröd bör bakas i en fuktig miljö, här på Tivedstorp har vi en ugn med ånga, vilket skapar ett härligt klimat för bröden att bakas i. Det är dock ganska enkelt att skapa en fin miljö för sina bröd även i hemmaugnen. Det enklaste sättet är att ställa en kastrull över bröden, efter halva baktiden så lyfter man av kastrullen. Kastrullen bevarar fukten som avdunstar från brödet när det bakas och ger bröden tid att jäsa upp innan skorpan bildas. På så sätt får man ett bröd som blir högre och luftigare samt får en knaprigare och mer gyllenbrun skorpa. Det går också att baka bröden i en gjutjärnsgryta med lock, efter halva tiden lyfter man av locket.

Comments are closed.