Jag minns med glädje hur jag som liten pojk, tillsammans med min bror, klättrar runt och leker bland mjölsäckarna i min farfar Belas bageri. Säckarna står staplade på varandra och mjölet yr i luften när vi springer runt i bageriet. Solljuset som skiner in genom ett fönster bryts av de små partiklarna som far runt i luften.

När jag tänker tillbaka på bageriet, som låg i en gammal och sliten lokal i Malmö, är lukterna det första som kommer till mig. Det är den rika, fylliga och lite syrliga lukten av jäst och surdeg och den varma och härliga doften av nygräddat bröd. Lukter som jag än idag starkt förknippar med det ungerska surdegsbröd som bakades i bageriet. Ett bröd som jag aldrig tröttnade på trots att vi nästan alltid hade frysen full med det goda brödet, med den lite sega konsistensen och den frasiga skorpan.

Min farfar Bela flydde sitt hemland, Ungern, tillsammans med sin familj 1956. Efter att ha upplevt både världskrig och kommunistdiktatur tröttnade familjen på krig och elände och flydde landet. Med tomma händer anlände de till Sverige en kall oktoberdag 1956. Efter att ha lärt sig lite svenska och arbetat i en fabrik tröttnade Bela och lånade pengar av en vän för att starta en egen verksamhet. Den svenska livsmedelsmarknaden var mättad av oätliga och sliskiga sirapslimpor, och min farfar såg en affärsmöjlighet i att introducera malmöiterna till det goda ungerska brödet. Det var så Malmös första ungerska surdegsbageri, Alfölds, kom till. Med hjälp av ett gott sinne för affärer och en handfull ungerska bagare lyckades Bela slå sig in på den svenska brödmarknaden. Med tiden blev brödet populärt och bageriet riktigt framgångsrikt.

Det är ur den här historien som min kärlek till brödet har väckts. Jag har alltid, så länge jag kan minnas, uppskattat den fylliga och rika smaken av ett frasigt och nybakat bröd. Tyvärr dröjde det till vuxen ålder innan mitt eget intresse för att baka tog fart ordentligt. Men allt sedan jag började experimentera med degar har mitt engagemang ökat. Från att baka min mammas enkla, men mycket goda, jästbröd till att testa olika jäsmetoder som surdeg och vildjäst.

Mina inlägg i bloggen kommer, helt utan pretentioner och prestige, att bjuda på både framgångar och misslyckanden i köket här på Tivedstorp. Fokus kommer att ligga på bröd och ni ska få ta del av de recept, tips och knep som vi använder oss av för att få till det goda bröd som ni kan avnjuta i vårt café eller på vår frukostbuffé. Jag vill visa att det är enkelt att baka ett bröd som är minst lika gott som det du köper i stans finbageri. Brödbak och surdeg är inga konstigheter, det är bara mjöl, vatten och salt som får jäsa för att sedan hettas upp i en ugn.

Mycket nöje!
Mikael

bild(4)

Comments are closed.